Ryhdistäydy!

Oletko jo miettinyt, kuinka kannat kehoasi? Oletko siitä ylpeä, vai nöyristeletkö muiden edessä? Nyt paneudutaan ryhti-asiaan ja niin maanläheisesti kuin ikinä suinkin!

Erityisesti naisille tyypillistä on aleselän notko, josta kielii takapuolen hyppyrimäinen asento, polvien lukkoisuus, ehkä jopa koko alaraajan kaareutuminen taaksepäin. Yläkropalle tämä asento tekee sen, että keho kompensoituu päinvastaiseen suuntaan – hartiat painuvat alas, rintaranka kumartuu ja pää työntyy eteen. Tässä onkin kaikki ainekset selkä- ja niskavaivoihin! Kehon kudokset ovat tällöinen monessa kohtaa niin venyneessä tilassa koko ajan, että kolotuksilta ja säryiltä on vaikea välttyä. Pienillä muutoksilla voi kuitenkin saada ihmeitä aikaan, eikä muutos todellakaan tule tapahtumaan päivässä. Sitkeyttä ja päättäväisyyttä se vaatii, mutta varmasti palkitsee pitkässä juoksussa!

Mitä sitten pitäisi tehdä? Ensimmäinen ja ehkä helpoin tapa on kiinnittää huomiota lantion asentoon. Kun lantiota käännetään hieman eteenpäin, muuttuu koko selkärangan asento oikeampaan suuntaan. Tämä voi aluksi tuntua hullulta, mutta asentoon tottuu nopeasti. Samalla voit huomata, että polvia ei enää voi pitää “lukossa” vaan ne alkavat joustaa, kuten pitääkin. Ei ole paha seisoa polvet hieman koukussa, se tekee jopa hyvää! Tässä ensi askel terveempään ryhtiin.

Toinen seikka, mihin voisi kiinnittää huomiota, on hartioiden asento. On yleistä, että pelkästään jo rintalihasten kireys painaa olkapäitä eteenpäin tai eteen alaviistoon. Hartioiden kääntäminen ryhdikkäästi taaksepäin on tässä kohtaa opeteltava asia, mutta on muistettava, ettei yliojentaminenkaan ole tervettä. Hartioiden luonnollinen asentohan on, että olkapäät ovat lievästi eteenpäin – eivät koskaan osoita taaksepäin, vaikka balettitanssijoilla ryhti onkin tällainen.

Kolmas seikka olisi kaulan asennon havainnointi. Tuntuuko siltä, että joudut viemään päätäsi aina eteenpäin, kun koitat lukea, katsoa tai keskustelet toisen henkilön kanssa? Tässä kohtaa voi miettiä, mistä moinen johtuukaan, mutta ryhtiasita puhuttaessa kehottaisin kuvittelemaan narun lähtevän päälaesta kohti taivasta ja vetävän päätä kokoajan ylöspäin. Huomaatko? Tuntuu, että niska pitenee heti pari senttiä. Tällöin leuka ei nouse ylös, eikä painu kaulaa vasten vaan pysyy paikallaan.

Tunnetko eron? Ethän haukkaa koko kakkua kerralla. Opeta kehosi pikkuhiljaa muutokseen, niin hyötykin on mahdollisimman suuri. Apua ryhtiasioissa saat hierojaltasi tai fysioterapeutiltasi. Ryhdistä kaikki lähtee :) Ja tästä aiheesta lisää myöhemmin – kerrottavaa riittää!

p.s. Täältä voit katsastaa ryhtikuvia (älkää välittäkö tekstistä, sehän on ihan huonosti käännetty. Kuva kertoo enemmän kuin mitkään lauseet!)

Mainokset
Kategoria(t): Anneli Halme Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s