Elämä järjestyksessä järjestämättä

Kotona_23032013Kaltaiseltani järjestämisen ammattilaiselta kysellään usein vinosti virnistellen, että mitenkäs se oma koti, ajankäyttö ja elämä. Kun suutarin lapsellahan ei tunnetusti niitä kenkiä ole. Minullapa on: elän, kuten opetan.

Tavaramäärät kotonamme ovat varsin pieniä kuusihenkiselle perheelle, eikä kalenterini tursuile yli äyräiden, vaikka siihen olisi kaikki edellytykset. Yritystoiminnan ja perhearjen ohessa olen aktiivisesti mukana myös yhdistystoiminnassa ja etenkin vapaamuotoisemmassa kansalaistoiminnassa.

Raamit päiväjärjestykselleni luovat kolmevuotiaan kuopuksemme päiväkotikuljetukset ja koululaistemme aikataulut. Muilta osin päivieni kulun sanelevat tietenkin asiakaskäynnit, joita teen pääkaupunkiseudulla ja tarvittaessa Uudellamaalla laajemminkin.

Päivällisen, lasten iltatoimien ja tarpeeksi aikaisen nukkumaanmenon määrittämiin väleihin töpöttelen tarpeen mukaan kotitöitä, yrittäjyyttä ja perheen yhteistä rentoutumista.

En ole koskaan kaivannut niin sanottua omaa aikaa. Minulle riittää, että saan tehdä mielekkäitä asioita ja oppia uutta työssäni tai kotona. Työni on onneksi nykyisin monesti myös melko fyysistä, mistä nautin kovasti. Tuntuu suorastaan ylelliseltä saada tehdä kokonaisia työpäiviä ilman että istuu tietokoneen ääressä hetkeäkään!

Vaikka aikatauluttaminen ei millään tavalla ahdista minua, teen kalenterivarauksia pisimmillään yleensä noin kuukauden päähän, enkä halua elää elämääni juuri sitä pidemmällä tähtäimellä.

Elämään ei minun mielestäni kuulu rakentamalla rakentaa järjestystä etukäteen, koska silloin jäävät väkisinkin monet eteen aukeavat mahdollisuudet näkemättä tai ainakin hyödyntämättä.

Toki arjen (ja ehkä peräti kaaoksenkin) hallintaa, epävarmuuden sietokykyä, päätöksentekokykyä ja -nopeutta sekä luovaa ongelmanratkaisukykyä kannattaa jokaisen pyrkiä kehittämään, jolloin elämän yllättäviin käänteisiin on helpompi reagoida.

Olin nuorempana kova kontrollifriikki, mutta onneksi olen päässyt siitä vuosien myötä melko tehokkaasti eroon. Liian kova kontrolloimisen tarve aiheuttaa turhaa stressiä ja syö henkisiä voimavaroja alati pahenevalla noidankehämäisellä kierteellä.

Nykyisin pyrin elämään mahdollisimman tiiviisti hetkessä ja intuitiotani seuraten. Jokainen aamu on minulle uusi tyhjä arkki ja mahdollisuus ihan mihin tahansa.

Vettä ja kiveäElämän kulkua pystyy ohjaamaan omalla tekemisellä toisinaan paljonkin, mutta silti elämä on pohjimmiltaan otettava vastaan sellaisena kuin se on tullakseen, päivä kerrallaan. Moniin asioihin ei voi itse vaikuttaa, ja sen faktan kanssa on tehtävä sisimmässään rauha.

Tämä hetki on ainoa varma asia. Tässä hetkessä on elämän kauneus!

Kategoria(t): Reija Wihinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s