Rentona lomalle ja sieltä takaisin

Olemisen rentous

Taas se on kaikkien mielessä: kesäloma. Sen lähestyminen tuo ihanaa rentoutta ja hymyn huulille. Joskus se tuo muutakin, nimittäin kiirettä tyhjentää työpöytä keskeneräisistä asioista, jotka lisääntyvät samaa tahtia kuin mitä ehtii laittaa eteenpäin. Vauhti kiihtyy, kun jokainen siirtää asian ennen lomaa mieluiten jonkun toisen sähköpostiin tai pöydälle käsittelyn seuraavaa vaihetta odottamaan. Harvoin lomalle lähtiessä on se tilanne, ettei jotain jäisi vähän kesken.

Koska varsinkin ajatus- ja tietotyöläisen työt siirtyvät kätevästi pään sisällä joka paikkaan, ne saattavat muistuttaa olemassaolostaan joskus lomallakin. Varsinkin ihan loman loppupuolella alkaa pohdinta, mitä kaikkea töihin palatessa olikaan odottamassa ja mitä pitäisi heti muistaa hoitaa. Mikä auttaisi vapauttamaan tähän kuluvan energian johonkin mukavampaan?

Aiemmassa työpaikassani eräällä työkaverillani oli tähän kysymykseen hieno ratkaisu: kaikkien keskeneräisten töiden kirjaaminen yhteen vihkoon. Vihkon sijasta käy tietenkin myös esimerkiksi to do -lista sähköisessä kalenterissa tai muu tiedostomuotoinen ratkaisu, mutta onhan se ihan eri fiilis lomalta palatessa avata joku itse valittu houkuttelevan näköinen vihkonen kuin painaa enteriä. Vihkossa voi jokaiselle keskeneräiselle asialle varata oman aukeaman, johon kirjaa myös sen, mitä kyseiselle asialle pitää tehdä seuraavaksi.

Näin muistia ei lomalla tarvitse edes alitajuisesti kuormittaa työasioiden muistamiseen. Voi luottaa siihen, että siellä vihkossa ne säilyvät tallessa. Ja lomalta palatessa on heti selvät sävelet, mistä jatkaa uudella energialla eteenpäin. Vihkoon kirjatessa asioita tulee myös jäsenneltyä eri tavalla, ja usein hoidettavia asioita on lukumääräisesti yllättävän paljon vähemmän kuin mitä sähköpostitulvan ja paperikasojen perusteella on kuvitellut.

Tänä kesänä kokeilen vihkotaktiikkaa nyt yrittäjänä. Työpöydällä on koko ajan uutta tekemistä (siitä pitää tämä pomo huolen!), ja senpä takia aion laittaa aivot lepotilaan ja tietokoneen kiinni lähes koko heinäkuuksi. Lomallelähtövihkoni kannessa on perhosen kuvia. Miltä sinun lomallelähtövihkosi voisi näyttää?

Tietoja Sini Rantama

Hyvinvointi- ja työyhteisövalmentaja www.hyvinvointiluotsi.fi
Kategoria(t): Sini Rantama Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s